3000 kvadrameter David LaChapelle visas på Fotografiska under utställningen Burning Beauty

Posted by on april 30, 2012 in Nyheter

Med sin största utställning till dags visar den amerikanske konst-, mode- och reklamfotografen David LaChapelle sina färgsprakande och innehållsrika verk på Fotografiska i Stockholm . Huset är till bredden fyllt av fotografier som får dig att både skratta och gråta med start från den 30 november.

David-LaChapelleUnder 25 år har David LaChapelle skapat en gränsöverskridande bildvärld. Ett inkluderande universum där alla åldrar, kön, kroppstyper och hudfärger har en given plats. I hans konstnärskap skilldrar LaChapelle det vi varje dag möter i vår vardag och bilderna kombinerar estetik från konsumtionskulturen med en civilisationskritisk blick och ett andligt sökande. Han kombinerar en unik och överdriven realism med ett djupgående socialt budskap. LaChapelles perspektiv är ofta paradoxalt, både kritiskt och fascinerat.

– När jag ser på mina bilder som sträcker sig över ett kvarts sekel är det många idéer och tankar som samlas. Några av dem är djupa, andra handlar om social problematik medan vissa är högst personliga. Här blandas mörker och förvirring med bilder som bara är roliga och fyllda med humor, säger David LaChapelle.

David LaChapelle var den första fotograf grundarna Per och Jan Broman ställde ut under uppbyggnaden och förberedelsen till det som senare blev Fotografiska. 2008 genomförde de tillsammans med LaChapelle en stor utställning i Nacka Strand som besöktes av 15 000 personer under en månad.

– Vi jobbade i flera år för att få hit David LaChapelle 2008. Den utställningen blev beviset på att Stockholm var redo för ett större fotomuseum och det gjorde att vi vågade satsa på Fotografiska. Det är därför extra roligt att det är just han som nu fyller hela huset med sin bildkonst och ger en ny generation möjlighet att se en av populärkulturens giganter, säger Per Broman, grundare av Fotografiska.

David LaChapelle är född 1963 i Fairfield, Connecticut och räknas som en av världens största och mest inflytelserika fotografer och videoregissörer. Hans karriär startade i början av 80-talet i NYC där han visade konst och foto på stadens gallerier. Andy Warhol fick tidigt upp ögonen för hans arbete och gav honom hans första jobb som fotograf på Interview Magazine. LaChapelle fick efter en rad uppmärksammade bilder av dåtidens stjärnor uppdrag för Italian Vogue, French Vogue, Vanity Fair, GQ, Rolling Stone och i-D.

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige.