Penséerna är här, få tips om hur du sköter dina vårblommor

Posted by on februari 12, 2012 in Nyheter

Trött på vinter och kyla? Har de långa dagarna av mörker tröttat ut dig och du längtar efter något med färg och ljus? Då är tiden kommen för att ta spaden och bryta tjälen och införskaffa lite uppiggande penséer, våren är kommen!

Penséer är inte bara härliga glädjespridare, de är också mycket köldtåliga. Alla penséer klarar frostnätter med några minusgrader

Penséer, Viola x wittrockiana, och minipenséer/brokvioler, Viola Tricolor-Gruppen, finns i mängder av olika färger, blomstorlekar och former. Tack vare mångfalden finns det en pensé för alla smaker och det gäller bara att hitta sin favorit.

flowerHur ska du använda dina penséer?

  • Massverkan – att använda många av samma sort är oerhört effektfullt. Eftersom det är så billiga blommor kan man unna sig att ösa på ordentligt.
  • Skapa höjdskillnader – det är alltid spännande när det händer något på höjden. Fyll en ampel, häng en cykelkorg på en stege eller fäst en kruka på väggen. Det är också fint att sticka ner några grenar i pensékrukan för att skapa höjd, kanske sälg med kissar eller sibirisk kornell som har en vacker röd färg.
  • Kontraster – blanda penséer i kontrasterade färger, det framhäver de olika sorterna och ser spännande ut. Orange tillsammans med mörkt violetta är tjusigt, rosa och ljusblå blir romantiskt och en blågul mix är klassiskt svenskt.
  • Samplantera – gärna med andra växter i säsong som t.ex. vårblommande lökväxter, förgätmigej, ranunkel, alunrot, tusensköna, gyllenlack, murgröna och prydnadsgräs.
  • Planteringskärl – penséer är vackra i krukor, korgar, zinkbaljor och balkonglådor, ta vad du har hemma. Tomma burkar eller lådor är också utmärkt att plantera penséerna i, tänk bara på att göra hål i botten på ytterkrukan så inte penséerna blir stående i vatten.
  • Skapa mönster – gör lekfulla mönster av penséerna, t.ex. en böljande blå flod mot en vit bakgrund eller ett rött hjärta mot en mörk bakgrund, det är bara att tänka kreativt!

Placering

Penséerna trivs i sol till halvskugga. Använd en planteringsjord av bra kvalité vid utplanteringen. Genom att putsa bort vissna blommor genererar penséerna nya blommor och på så sätt förlängs blomningstiden.

Fakta

De svenska odlarna har ett brett utbud av penséer och i odlingarna finns allt från småblommiga penséer med en blomstorlek på några centimeter, till de allra största med en blomdiameter på mellan 8 och 10 cm. Färgskalan är bred med nyanser från vitt till mörkt purpur och nästan svart. Färger som gult, orange, rött, blått och lila finns i massor av kombinationer med eller utan öga i blomman.